En toen was ik ziek én had ik schulden

En toen was ik ziek én had ik schulden

Geplaatst op 10-12-2020

Onlangs nam de wijkcoach van Robert telefonisch contact met ons. Al snel bleek tijdens het intakegesprek dat hij altijd hard heeft gewerkt voor zijn geld en dat het hebben van financiële problemen een ver van zijn bed show geweest is. Helaas zit hij nu middenin een grote chaos en betreft dit niet alleen zijn financiën. Ongeveer 8 maanden geleden kreeg Robert het vreselijke bericht dat hij ernstig ziek is.
 Ook voor mensen waarvan jij en zijzelf denken alles financieel op orde te hebben, kan een gebeurtenis inslaan als een bom waardoor alles om je heen stil komt te staan.


Het liep voor Robert altijd op rolletjes. Hij was een hardwerkende man, had huurwoning samen met zijn partner met wie hij al jarenlang samen was, had een fijne vriendengroep met wij hij eens in de twee weken de kroeg in dook. Aan dit alles kwam plots een einde doordat hij gediagnostiseerd is met kanker. 

Voordat Robert het wist, zat hij middenin een langdurend en gigantisch zwaar traject dat bestaat uit chemo’s en bestralingen. Een jaar vloog voorbij, waarna het inkomen van Robert naar 70% ging. De vaste lasten van Robert bleven echter even hoog, eigenlijk werden deze nog hoger vanwege de zorgkosten en reiskosten richting het ziekenhuis. 

Robert zijn wereld werd zo klein dat zijn focus al lang niet meer lag op zijn financiën. Robert was aan het overleven van ziekenhuisbezoek tot ziekenhuisbezoek. Hij maakte zijn post niet meer open waardoor achterstand na achterstand is ontstaan. Het is zelfs zo ver gekomen dat Robert het bericht heeft ontvangen dat hij zijn woning moest verlaten. Zijn plek waar hij tot rust kon komen, zou hem worden ontnomen. Als bewindvoerder zijnde hebben wij contact opgenomen met zowel de verhuurder als de gemeente om de aangekondigde huisuitzetting te voorkomen. Het is gelukt om een stappenplan tot stand te laten komen waardoor de gemeente de gehele achterstand richting de verhuurder in één keer heeft afbetaald. Nu betaalt Robert de lening bij de gemeente af middels een betalingsregeling. 

Daarnaast hebben wij als bewindvoerder zijnde alle betrokken instanties op het gebied van de financiën van Robert verzocht alle post rechtstreeks aan ons te richten. Zo ervaart Robert geen onrust van de achterstanden en kunnen wij waar nodig betalingsregelingen treffen.
Ook hebben wij een budgetplan opgesteld zodat inzichtelijk is welke inkomsten en uitgaven Robert heeft. Deze moeten tenslotte op elkaar worden afgestemd. Onnodige of te dure abonnementen zijn door ons opgezegd, zodat er aan het einde van de maand nog geld opzij gezet kan worden. Zo wordt er een buffer opgebouwd voor Robert, zodat hij altijd geld heeft om op te kunnen terugvallen.